Verder met het centrum

De afgelopen week was het centrum gesloten wegens een grote reparatie, de vloer werd vervangen. Dat gaf veel gedoe, maar ook tijd om weer eens rustig na te denken en om te schrijven. Het artikel over de betekenis van de inspanningstest bij CVS/ME nadert zijn voltooing, maar er moeten nog een paar testen gedaan worden met het bloed, dus helemaal klaar is het ook weer niet. Voorlopig is onze indruk dat de tweede test geen geweldige bijdrage levert aan het onderzoek.
Ik verwacht onze tilt table in de komende maand. Dat wordt een belangrijke verfijning van ons onderzoek naar de reden van de lichamelijke beperking. Ik heb er grote verwachtingen van.
Nieuwe plannen genoeg, hoezo recessie. In april onze eerste refereeravond, het centrum groeit snel.

Advertenties

5 Reacties to “Verder met het centrum”

 1. Edith Mars Says:

  Wat een goed initiatief om een blog te beginnen!
  Erg leuk en interessant om te lezen en om op die manier op de hoogte te blijven van de onderzoeken en jullie bevindingen.
  Ik kijk uit naar de resultaten van het laatste onderzoek!
  Fijn weekend,
  groetjes,
  Edith Mars

 2. Rob Arnoldus Says:

  Beste medewerkers CVS/ME Centrum,

  Het is bijzonder verheugend om te constateren dat er in dit Centrum (nog steeds) serieus onderzoek wordt gedaan!

  Ik maak van deze gelegenheid gebruik om een vraag te stellen.

  Diverse Amerikaanse onderzoekers beweren dat een dubbele inspanningstest noodzaak is om de inspanningsintolerantie vast te stellen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als dit ook met een enkelvoudige test mogelijk is.

  – Krijgen ‘we’ te zijner tijd via dit blog meer informatie over de validiteit van de enkelvoudige test? Of kun u nu reeds uitleggen waarom (ook) een enkelvoudige test voldoet?

  Met vriendelijke groet en bij voorbaat dank voor uw antwoord,

  Rob Arnoldus

  • ruudvermeulen Says:

   Beste Rob,
   De tweede rest na 24 uur heeft zijn waarde nog niet bewezen. Het onderzoek is tot nu beperkt tot een zeer kleine groep patienten. wij zijn bezig met een onderzoek, de inspanningstesten waren al een tijd geleden, maar het bloedonderzoek is nog bezig. Voorlopig ben ik niet onder de indruk van de meerwaarde van de tweede test. Publicatie volgt zeker dit jaar. De eerste test gebruiken wij nu dagelijks voor een beter inzicht in de oorzaak van de moeheid en de tweede test wordt niet meer gedaan in afwachting van de resultaten van het onderzoek
   ruud Vermeulen

 3. Agnes Says:

  Goedendag dr. Vermeulen,

  U zegt dat de 2e inspanningstest na 24 uur zijn waarde nog niet bewezen heeft. Ik zou juist denken dat uit een 2e test juist blijkt dat CVS patienten een hele lange hersteltijd hebben en dat de patient in de 2e test slechter scoort dan in de 1e. Dit omdat hij nog niet is uitgerust van de eerder geleverde inspanning.
  Kunt u iets vertellen over de reden waarom de 2e inspanningstest zijn waarde nog niet bewezen heeft? Is mijn veronderstelling in de praktijk niet juist?

  Ik ben benieuwd naar uw ervaringen.
  Kunnen we ergens de resultaten van uw onderzoeken volgen? Is er een website waar dit op gepubliceerd wordt? Of kunt u samenvattingen op deze site plaatsen?

 4. ruudvermeulen Says:

  Beste Agnes,

  de reden dat de 2e test zijn waarde nog niet bewezen is heel simpel dat er nog geen onderzoek over is gepubliceerd. Alleen een pilot van enkele mensen. Wij ronden nu een onderzoek af bij een grotere groep en ik wil het verhaal nog niet vertellen voordat het gepubliceerd is in een tijdschrift. Als het zover is volgt een verwijzing op de website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: