IACFS/ME congres 2011 Ottawa zondag 25 september

Zondag 25 september 2011

Ekua Brenu

Espressie van MiRNA’s in lymfo’s

MicroRNA’s en transcriptiefactoren reguleren gen expressie. Zij zijn daarom belangrijk bij het aansturen van het immuunsysteem. Over transcriptiefactoren is bij CFS bekend dat zij geactiveerd zijn. Over MiRNA’s is nog geen studie. Men onderzocht de rol van MiRNA’s in CD8+T cellen en Natural Killler cellen in 30 CFS patiënten en 30 controles. Van de 15 MiRNA´s waren 6 downregulated. MiRNA´s kunnen dus betrokken zijn bij de verminderde functie van deze cellen.

Mangalathu Rajeevan

Pathway focused genetic evaluation of immune and inflammation related genes in CFS

Population based study van de CDC van 121 non CFS, 50 CFS, 129 CF patiënten. Er werden 34 relevante SNP´s gevonden, 1 SNP was gecorreleerd met de MFI, SF-36 en case definition summary score.

Lucinda Bateman

Onderzoek van genactiviteit voor en 30 min, 8, 24 en 48 uur na een submaximale inspanningstest. 48 CFS patiënten, 18 fibromyalgie patiënten en 49 gezonden. Dit was een update van een eerder gepresenteerd onderzoek. Bij gezonden werd geen verandering van genactiviteit gevonden. Bij 71%van de CFS patiënten werd een toename van de activiteit van de gemeten genen gevonden. Bij 29% van de CFS patiënten werd een verminderde expressie gevonden van de adrenerge alfa-2A receptor. Bij FM patiënten veranderde de expressie niet. De toename van de expressie van 4 genen is zodanig dat zij bruikbaar kunnen zijn als marker voor CFS.

Lea Steele

Gene-expression interactions in the etiology of gulf war illness.

Zij onderzochten 49 veteranen met GWI, 19 niet GWI veteranen en 23 veteranen die niet in de gulfwar waren. Zij vonden dat een verhoogde gevoeligheid voor beschermingsmiddelen en een langdurige blootstelling samen gecorreleerd waren met GWI.

Lina Garcia

Comparing gene expression patterns in CFS en GWI met een meting volgens Kerr. 25 CFS patiënten, 53 controles en 25 GWI patiënten. Zoals in de studie van Kerr werden ook nu significant afwijkende genexpressies gevonden bij CFS en GWI.

Ian Teasaden

Regional grey and white matter volumetricchanges in CFS-ME.

26 CFS patiënten en 26 controles. Significante verschillen van de grijze schors werden gevonden in de occipitale lobben (rechter en linker occipitale polen,bovenste deel van de  linker laterale occipitale cortex, linker supracalcrine cortex, rechter gyrus angularis, achterste deel van de linker gyrus parahyppocampi. De witte schors toonde afname bij CFS patiënten, met name
in de linker occipitale lob. Deze afwijkingen passen bij geheugenstoornissen, mogelijk met de verwerking van visuele informatie en stoornissen tussen gewenste acties en de bewegingen die volgen.

Roumiana Boneva

Evidence for reduced aldosterone in CFS

70 CFS patiënten, 212 controles uit de CDC studie. Nuchtere bloedafname in de ochtend na 30 minuten rust. De gemiddelde aldosteronwaarde was lager in de CFS groep  (4,46) dan bij gezonden (6,05) maar met een grote spreiding.

Andrew Miller

Interaction of self-and-illness-related cognitive processing in the right anterior insula (fMRI studie)

21 patienten met CFS, 42 controles kregen een stimulatie test in de fMRI. De resultaten wijzen op een cognitief conflict tussen zelf en ziekte of een verhoogd mental load.

Andrew Miller

Decreased basal ganglia activation in CFS subjects is associated with increased fatigue

18 patienten en 41 controles kregen een taak voor de stimulatie van de basale ganglia in de fMRI. Men vond een significante
vermindering van de activiteit is de rechter nucleus caudatus en rechter globus pallidus. De waarden van de rechter globus pallidus waren gecorreleerd met de MFI scores.

Jonathan Dyke

Assessment of regional cerebral blood flow in CFS using arterial spin labelling.

14 CFS patiënten, 14 depressieven en 13 controles. Verminderde perfusie werd gevonden in twee hersengebieden. De gebieden waren relatief klein en het is daarom niet zeker of hiermee het verhoogde lactaat in de liquor verklaard is.

Fred Friedberg en anderen.

De ontwikkeling van een handleiding voor huisartsen. Men werkt al 1 ½ jaar aan een 20 pagina’s groot boekje met basisinformatie.

Antony Komasroff

Summary of the conference

Een samenvatting van 4 dagen congres en posters in een half uur, briljant.

Alle voordrachten van het congres zijn te koop via http://digivisionmedia.com/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: